top of page
  • Foto van schrijverBessems Marketing Service

Welke keurmerken voor webshops?

In de wereld van online winkelen zijn keurmerken een veelbesproken onderwerp. Maar wat houden ze eigenlijk in en bieden ze echt meer zekerheid voor consumenten? Laten we duiken in de verschillende keurmerken voor webshops en de voor- en nadelen ervan bespreken.

Thuiswinkel.org is een branchevereniging die een keurmerk aanbiedt als onderdeel van het lidmaatschap. Leden zijn goed voor 70% van alle online bestedingen. Het keurmerk maakt deel uit van het lidmaatschap en tijdens de certificering voert een onafhankelijke partij een juridische toets, een financiële toets en een veiligheidsscan uit. Jaarlijkse kosten beginnen bij €540, met een eenmalige inschrijving van €75. Er is een verplichte jaarlijkse herkeuring, maar er is geen controle op naleving van de regels.thuiswinkel.org logoVoor €195 per jaar kunnen webwinkels het Webshop Keurmerk verkrijgen. Tijdens de certificering controleert de keurmerkinstantie of bepaalde informatie aanwezig is op de website van de webwinkel, zoals contactmogelijkheden, recht op retour, betaalmiddelen en klachtenprocedures. Webwinkels mogen jaarlijks gratis een herkeuring aanvragen. De keurmerkinstantie gebruikt mystery shoppers om te controleren of webshops de regels naleven.webshop keurmerk
Voor een startpakket van €107 per jaar biedt WebwinkelKeur zelf opgestelde voorwaarden die webwinkels kunnen gebruiken voor consumenten, maar deze zijn niet verplicht. Er is een gedragscode met eisen voor webwinkels, inclusief vermelding van bepaalde informatie op de website. WebwinkelKeur stuurt webwinkels een herkeuringsmail, maar controleert niet actief op naleving.webwinkelkeurTrusted Shops kost minimaal €1188 per jaar, afhankelijk van de omzet, met eenmalige opstartkosten van €99. Er zijn geen standaard algemene voorwaarden, maar webwinkels kunnen met de tool van Trusted Shops hun eigen voorwaarden maken. Webwinkels kunnen elk jaar een herkeuring aanvragen, maar er is geen actieve controle op naleving. Trusted Shops biedt kopersbescherming, waarmee klanten hun geld terugkrijgen bij niet-levering, niet-terugbetaling of faillissement.trusted shops


Voor een startpakket van €288 per jaar biedt Qshops Keurmerk tweezijdige algemene voorwaarden, vergelijkbaar met die van Thuiswinkel en Webshop Keurmerk. Er is geen onafhankelijke geschillencommissie voor klachten. Qshops controleert webwinkels jaarlijks steekproefsgewijs, maar er is geen actieve controle op naleving.qshops keurmerkInvesteren in een keurmerk? Ja of nee?

Keurmerken kunnen consumenten meer zekerheid bieden bij online winkelen, maar er zijn ook nadelen, zoals de variabele kosten en gebrek aan strikte naleving. Tips voor veilig winkelen zijn altijd waardevol, maar het is aan de consument om te beslissen of een keurmerk de extra kosten waard is.


Ben je benieuwd naar meer tips voor veilig online shoppen of wil je meer weten over keurmerken voor webshops? Neem gerust contact met ons op voor advies en meer informatie!

5 weergaven

Comments


bottom of page