top of page
  • Foto van schrijverBessems Marketing Service

Wat is linkbuilding?

In essentie betekent linkbuilding het actief verkrijgen van relevante links van andere websites naar de jouwe. Dit wordt strategisch ingezet om hogere posities te verwerven voor belangrijke zoekwoorden in zoekmachines zoals Google, wat resulteert in verhoogd verkeer naar je website.


De waarde van een verkregen link hangt sterk af van de autoriteit van de verwijzende website. Links van bijvoorbeeld nieuwswebsites of populaire blogs hebben doorgaans een hoge autoriteit en bieden daarmee aanzienlijke waarde aan jouw website. Dit mechanisme versterkt de online aanwezigheid en reputatie van je website, waardoor je beter zichtbaar wordt voor zoekmachines en gebruikers. Als je meer te weten wilt komen over het schrijven van een perfecte blog, klik dan op de link.

linkbuilding

Waarom linkbuilding?


Betere vindbaarheid

Linkbuilding blijft van vitaal belang omdat het nog steeds een van de belangrijkste rankingfactoren is voor zoekmachines zoals Google. Hoewel er in het verleden experimenten zijn geweest met het gebruik van sociale media als significante rankingfactor, bleek dit vatbaarder voor manipulatie dan het gebruik van backlinks. Daarom wegen links naar je website nog steeds zwaar mee bij het bepalen van je positie in zoekresultaten. In de loop der jaren zijn zoekmachines echter meer gaan letten op de kwaliteit van backlinks. Links afkomstig uit relevante content zijn steeds belangrijker geworden. Om succesvol te zijn met SEO, heb je dus sterke backlinks nodig.


Meer bezoekers op je website

Een zoekpositie tussen 1 en 3 is cruciaal om meer bezoekers naar je website te trekken. In 2024 is het vrijwel ondenkbaar om top-posities te bereiken op zoekwoorden zonder linkbuilding. Vooral in Nederland is de concurrentie hevig, vooral in de b2c- en e-commerce-sector. Zowel grote corporate bedrijven als kleine lokale ondernemingen erkennen het belang van linkbuilding. Een extra voordeel van externe backlinks is het potentiële verkeer dat via die links naar jouw site wordt geleid. Zo word je niet alleen gevonden via Google, maar ook door bezoekers die doorklikken vanaf verwijzende websites.


Verschuiving naar online autoriteit

Nog niet alle organisaties zijn actief bezig met linkbuilding, waardoor er grote kansen liggen op dit gebied. Zelfs als je content en technische aspecten van je website uitstekend op orde hebt, kan een gebrek aan autoriteit ervoor zorgen dat concurrenten je gemakkelijk voorbijstreven of hun toppositie versterken. Linkbuilding biedt de laatste boost om zoekwoorden naar een toppositie te brengen, wat van cruciaal belang is voor het aantrekken van bezoekers. Topposities spelen een essentiële rol in het genereren van verkeer. Op een gemiddelde nummer 1 positie is de Click Through Rate (CTR) 25%, voor een gemiddelde nummer 2 positie is dit 15%, en voor een gemiddelde nummer 3 positie is dit slechts 5%. Het is dus van enorm belang om een van deze posities te verwerven.


Verschillende manieren van linkbuilding

Er zijn twee methoden van linkbuilding die beide even waardevol zijn bij het versterken van jouw positie. Hieronder worden beide methoden in detail beschreven:


Interne linkbuilding

Interne linkbuilding houdt in dat je vanaf één pagina op je website verwijst naar een andere pagina op dezelfde website. Door interne links te gebruiken, maak je gebruik van de autoriteit van je eigen website. Deze aanpak biedt diverse voordelen. Allereerst zorgt het voor een gebruiksvriendelijker website, omdat klanten gemakkelijker kunnen navigeren tussen verschillende pagina's. Dit aspect is ook van groot belang voor Google. Bovendien draagt interne linkbuilding bij aan een goede structuur van je website en kan het het bouncepercentage verlagen, wat inhoudt dat minder bezoekers je website verlaten na het bekijken van slechts één pagina.


Externe linkbuilding

Externe linkbuilding omvat het verkrijgen van backlinks van andere websites, zoals eerder beschreven. Hierbij wordt verwezen vanaf een externe website naar je eigen website, waarbij de autoriteit en relevantie van deze externe website van belang zijn. Het is essentieel om een natuurlijk backlinkprofiel op te bouwen.


interne en externe linkbuiliding

Een tip: Voordat je begint met externe linkbuilding, is het belangrijk dat de interne linkbuilding van je website goed op orde is. Daarnaast is het verstandig om externe linkbuilding uit te besteden aan een deskundige partij. Op die manier kun je er zeker van zijn dat het proces goed verloopt en op een natuurlijke wijze wordt uitgevoerd.


Waarom blijft linkbuilding van essentieel belang?

Linkbuilding blijft van cruciaal belang omdat het nog steeds een van de belangrijkste rankingfactoren is voor zoekmachines zoals Google. Hoewel er in het verleden experimenten zijn geweest met het gebruik van sociale media als belangrijke rankingfactor, bleek dit vatbaarder voor manipulatie dan het gebruik van backlinks. Links naar je website wegen dus nog steeds zwaar mee bij het bepalen van je positie in zoekresultaten. In de loop der jaren zijn zoekmachines echter steeds meer gaan letten op de kwaliteit van backlinks. Links afkomstig uit relevante en hoogwaardige content zijn steeds belangrijker geworden. Om succesvol te zijn met SEO, zijn sterke backlinks dus onmisbaar. Wat nog meer onmisbaar is voor jou bedrijf zijn reviews. Bestel nu een reviewkaart om meer reviews te krijgen en meer betrouwbaarheid te creëren bij jou klanten.


Zonder linkbuilding lopen concurrenten verder uit en wordt de achterstand groter. Het wordt dan steeds moeilijker om organisch verkeer naar je website te genereren. Het is dus zowel een kans om te investeren in een kwalitatief backlinkprofiel als een bedreiging als je dit niet doet.

4 weergaven

Comments


bottom of page