top of page
 • Foto van schrijverBessems Marketing Service

Wat is Goedkoper: SEO of SEA?

Vandaag beantwoorden we een veelgestelde vraag in de wereld van digitale marketing: "Wat is goedkoper, SEO (Search Engine Optimization) of SEA (Search Engine Advertising)?" Beide strategieën hebben hun eigen voordelen en kosten, en de juiste keuze hangt vaak af van je specifieke bedrijfsdoelen en budget. Laten we dieper ingaan op de kosten en de waarde van SEO en SEA om je te helpen een weloverwogen beslissing te maken.

SEO VS SEA

Wat is SEO?

SEO, of zoekmachineoptimalisatie, is het proces van het optimaliseren van je website om een hogere positie te behalen in de organische (niet-betaalde) zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Dit omvat verschillende technieken zoals het verbeteren van de kwaliteit van je content, het optimaliseren van je website structuur en het verkrijgen van backlinks van andere websites.


Kosten van SEO


 • Het schrijven van hoogwaardige content en het regelmatig bijwerken van je blog of websitepagina's kunnen aanzienlijke tijd en middelen kosten.

 • Het inhuren van professionele copywriters en SEO-specialisten om je content te optimaliseren is vaak een slimme investering.


 • Het verbeteren van je website's laadsnelheid, mobiele vriendelijkheid en beveiliging vereist vaak technische expertise.

 • Dit kan betekenen dat je ontwikkelaars moet inhuren of SEO-tools moet aanschaffen.


 • Het verkrijgen van kwaliteitsvolle backlinks kan tijdrovend zijn en soms kosten met zich meebrengen als je samenwerkt met PR-bureaus of gastbloggen aanbiedt.

 • Wil je meer weten over Linkbuilding? Klik dan hier!


 • Abonnementen op SEO-tools zoals Ahrefs, SEMrush of Moz kunnen variëren van tientallen tot honderden euro's per maand.


Over het algemeen kunnen de kosten voor SEO variëren van een paar honderd tot enkele duizenden euro's per maand, afhankelijk van de omvang van je website en de competitiviteit van je branche.


Wil jij je SEO naar een hoger niveau tillen en meer organisch verkeer naar je website genereren? Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis SEO-audit en ontdek hoe Bessems Marketing Service je kan helpen om je online zichtbaarheid te vergroten en je bedrijf te laten groeien! Meer lezen over SEO? Klik hier!


Wat is SEA?

SEA, of zoekmachine-adverteren, verwijst naar betaalde advertenties in zoekmachines. De meest voorkomende vorm van SEA is Google Ads, waar je betaalt om bovenaan of onderaan de zoekresultaten te verschijnen voor specifieke zoekwoorden.


Kosten van SEA


 • Bij SEA betaal je voor elke klik op je advertentie. De kosten per klik kunnen sterk variëren afhankelijk van de concurrentie voor de gekozen zoekwoorden.

 • Populaire en competitieve zoekwoorden kunnen enkele euro's per klik kosten, terwijl minder populaire zoekwoorden goedkoper kunnen zijn.


 • Je kunt je dagelijkse of maandelijkse budget instellen, waardoor je controle hebt over hoeveel je uitgeeft.

 • Het is echter belangrijk om te onthouden dat je een continue stroom van betalingen moet handhaven om zichtbaar te blijven.


 • Het maken van effectieve advertenties en landingspagina's kan tijd en expertise vergen. Veel bedrijven kiezen ervoor om professionals in te huren voor hun SEA-campagnes.

 • Doorlopende optimalisatie van advertenties en biedstrategieën is cruciaal om een hoge ROI te behalen.


De kosten voor SEA kunnen variëren van enkele honderden tot duizenden euro's per maand, afhankelijk van je budget en de mate van concurrentie binnen jouw sector.


Wil jij je SEA-campagnes optimaliseren en meer conversies genereren voor je bedrijf? Ontdek hoe Bessems Marketing Service je kan helpen om je online advertentiestrategieën te verbeteren. Klik hier om meer te lezen over onze SEA-diensten en neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek!


Vergelijking van Kosten op Lange Termijn

Korte Termijn vs. Lange Termijn

 • SEO: Hoewel SEO initieel kostbaar kan zijn vanwege de investering in content en technische optimalisatie, zijn de voordelen op lange termijn aanzienlijk. Eenmaal een hoge positie in de zoekresultaten behaald, kan dit duurzame organische verkeer genereren zonder doorlopende kosten per klik.

 • SEA: SEA biedt direct resultaat, maar vereist een doorlopend budget. Zodra je stopt met betalen, verdwijnt je zichtbaarheid onmiddellijk.


ROI en Waarde

 • SEO: De return on investment (ROI) voor SEO kan hoog zijn omdat je geen kosten per klik hebt. Na de initiële investering kun je blijven profiteren van organisch verkeer.

 • SEA: De ROI voor SEA kan ook hoog zijn, vooral als je campagnes goed geoptimaliseerd zijn. Echter, de doorlopende kosten kunnen een uitdaging zijn voor bedrijven met beperkte budgetten.


Welke is goedkoper?

Het antwoord op de vraag "Wat is goedkoper, SEO of SEA?" hangt af van je specifieke situatie en doelen:

 • Voor Korte Termijn Resultaten: SEA kan voordeliger zijn als je snel zichtbaarheid en verkeer wilt genereren.

 • Voor Lange Termijn Investeringen: SEO is vaak kostenefficiënter op de lange termijn, omdat het organisch verkeer blijft genereren zonder doorlopende kosten per klik.

SEO - Zoekmachine Optimalisatie

Conclusie, wat is beter? SEO of SEA?

Zowel SEO als SEA hebben hun unieke voordelen en kostenstructuren. De keuze tussen SEO en SEA hangt af van je bedrijfsdoelen, budget en de tijd die je bereid bent te investeren. Voor bedrijven die direct resultaten nodig hebben en een budget voor doorlopende advertentiekosten hebben, kan SEA de juiste keuze zijn. Voor bedrijven die bereid zijn te investeren in een lange termijn strategie en organisch verkeer willen opbouwen, is SEO vaak de betere optie.


Bij Bessems Marketing Service begrijpen we dat elke onderneming uniek is. Daarom bieden we op maat gemaakte marketingstrategieën aan die zowel SEO als SEA omvatten, afgestemd op jouw specifieke behoeften en doelen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe wij je kunnen helpen om het meeste uit je digitale marketingbudget te halen!





3 weergaven

Comments


bottom of page